skogsträdgårdskurs

5 webbträffar med start den 15 november

Vad är en skogsträdgård?

En skogsträdgård är en odlingsform och ett trädgårdsideal där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn aktivt gynnar den biologiska mångfalden genom att plantera en variation av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och nyttiga grönsaker samtidigt som man lagrar koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin, svampar och andra livsformer. Metoden har därmed ett positivt klimatavtryck samt gynnar odlarens kunskap om ekosystemen och ökar självhushållningsgraden.

För vem är kursen?

Vill du lära dig hur du skapar din egendesignade skogsträdgård, och om hur växterna, bakterierna och svamparna där samarbetar på de mest osannolika vis? Är du nybörjare i odling eller en inbiten odlare som vill ha inspiration om hur vi kan odla på ett sätt som gynnar både människan och resten av naturen? Kursen är för dig som vill lära dig mer om fördelarna med skogsträdgårdsodling och hur du kommer igång med såväl design som praktiskt anläggningsarbete.

Förkunskaper

Det är en fördel om du odlat tidigare och du kommer troligen få ut som mest av kursen om du redan är bekant med grundläggande odlingsbegrepp. Men alla är välkomna och många har tidigare gått kursen helt utan erfarenhet och varit jättenöjda.

Material

Kursen erbjuder olika former av lärande där du genom bland annat digitala träffar, läsbart material, videos, gruppövningar och ljudinspelningar kan ta till dig innehållet.

Kursen innebär att allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator, papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg. Alla träffar spelas in så du kan se dem efteråt i din egen takt när du har tid.

Start:

Vecka 45, 2021, totalt fem träffar med sista träffen vecka 50. Vi ses på måndagar med början 15/11 mellan klockan 18.00–19.15

Så går det till:

Vi använder mötesverktyget Zoom, där vi kan dela video, ljud, bild och chatt. Du kan ladda ner det gratis från zoom.us till din dator, platta eller mobiltelefon.

Kostnad:

850 kr. Anmälan är bindande och görs genom Studiefrämjandet. Anmäl dig här

Kursledare:

Ylvali Falk Groblad

Jag heter Ylvali och jobbar på vår gård som vi kallar Groblads trädgårdar. Tillsammans med min man och många hjälpande händer har vi byggt upp en permakulturgård där vi bland annat har anlagt en av Sveriges största skogsträdgårdar. Min inställning är att alltid försöka vara öppen och ödmjuk och att hitta olika sätt att inspirera så många som möjligt med mitt sätt att odla. Jag vill förklara och undervisa på ett enkelt sätt utan krångliga ord, vilket jag tror underlättar lärandet.

För övriga frågor om kursen kontakta Ylvali på tel. 076 803 7708 eller epost: ylvali.groblad@gmail.com

Kursens uppdelning


Kursen är uppdelad i 9 moduler och sker genom zoom och vår digitala kursportal. Förutom undervisning genom föreläsningar får du ett brett utbud av användbara dokument, listor, digitala rundvisningar och inspelat material. Undervisning från tre gästföreläsare ingår också.

Kursinnehåll:
• Modul 1 – Permakultur och grunderna i skogsträdgårdsodling
• Modul 2 – Digital rundvisning i en av Sveriges största skogsträdgårdar
• Modul 3 – Planering, design och etablering av en skogsträdgård
• Modul 4 – Samplantering & Förökning
• Modul 5 – Designa blomskiktet
• Modul 6 – Gröngödsling & olika metoder att anlägga bäddar
• Modul 7 – Gödsel och näring
• Modul 8 – Gruppövning – design och etablering
• Modul 9 – Sammanfattning

Anmäl dig här

Feedback från kursdeltagare:

”Intressant, kunskapshöjning och förståelse för hur mycket man måste kunna. Djupt imponerad av vad alla gästföreläsare och främst du Ylvali kan om vår natur och ekologi. Har större tro på framtiden nu”.

”Helt över förväntan! Jag har lärt mig jättemycket och uppskattade alla diskussioner. Vi fick lära oss otroligt mycket – ett nytt sätt att se på och jobba tillsammans med naturen – väl värt kursavgiften!”

”Ylvali har delat med sig ett rikt och generöst material om skogsträdgård. Vi har fått väldigt mycket på de gånger vi träffats. Kul också att träffa andra skogsträdgårdsintresserade. Att kursen gick online möjliggjorde att personer från hela Sverige kunde delta. Kul med perspektiv. både från Skåne och Norrland”.

”Man får både överblick och djupdykningar, lär sig grunderna och en massa, massa knep och metoder. Man får ta del av olika sätt att utforma en skogsträdgård. Det är välkommet att ställa frågor så att man kan få lite personlig hjälp med sin egen trädgård, särskilt om man håller på att skapa den och jobba med jord, sådd och förökning/plantering”.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.