Gårdsliv,  Odling

Hösten på ingång

I det här inlägget skriver jag en kort uppdatering om läget på gården. Vad vi gör så här år och vad vi skördar och odlar. Jag berättar också om vilka grönsaker som vi odlat med gröngödsling.

I vår gröngödsling blandar vi gärna med olika blommor och kryddor. Som ringblomma, dill, koriander, ruccola, vallmo, kvanne med mera.
Gröngödsling i full blom i vår köksträdgård
Höstbild från vår fältodling

Det börja bli lite lugnare tempo här på gården men fortfarande finns det mycket kvar att skörda, förädla och ordna innan vintern. Förra hösten kom rådjuren in på gården för första gången sedan vi flyttade hit och åt upp nästan all grönkål och brysselkål. Därför behöver vi se om stängsel. Vi har också ett tak att lägga på bastun innan vintern kommer. Det kommer att bli ett grönt tak med sedumväxter.  

Skogsträdgården

I skogsträdgården finns fortfarande en del mullbär att njuta av och fullt med hösthallon. Det finns också krusbär och svarta vinbär kvar från buskar som växer mer i skuggiga partier i skogsträdgården. Aroniabären och några äpplesorter är också mogna. Även plommon finns det gott om. Ja, när jag tänker efter så finns det mycket fler bärsorter som går att plocka och det är både vi och fåglarna glada för. Jag har hittills tagit hand om det mesta och vi har även haft självplock i sommar men nu lockar även skogen och alla svampar som finns i överflöd i år. Blåbär och lingon hinner jag sällan plocka eftersom vi har så mycket i skogsträdgården att ta vara på. Snart mognar även havtornen och andra sena buskar som koreansk silverbuske och koreansk berberis.

Där gurkorna växt tillför vi komposterad stallgödsel och i gångarna använder vi flis

I veckan tog vi ner gurkorna i tunnelväxthuset som hade fått spinn. Vi luckrade jorden och la på komposterad hästgödsel. Sen sådde vi in spenat, ruccola, vintersallat, vinterportlak och kryddor. Tomaterna växer fortfarande fint och få stå kvar ett tag till.

Lök för först torka på jorden där den växt
Löken torkas sedan luftigt och varmt upphängd på ståltråd

Den här sommaren odlade vi extra mycket lök, vitlök, majs, potatis, morötter och rödbetor. Grönkål och pumpa odlar vi som vanligt mycket av. Vi samodlade en del av grödorna med gröngödslingsväxter. Majsen växte med bovete och subklöver. Grönkålen odlades med subklöver. Vi sådde in gröngödslingen samtidigt som de försådda växterna planterades ut. Det är bra för jordhälsan att odla gröngödslingsväxter samtidigt som det håller ogräset borta. Vi sår även in gröngödsling i bäddar vi skördat så som i vitlöks och lökbäddarna. Vi odlar det också på platser med öppen jord eller där vi täckt med ogräsduk under ett år för att berika jorden igen. Så här års sår vi in örter som kan överleva fast kylan kommer och som kan fortsätta växa fast det blir vinter. Hos oss går det att odla en blandning av foderraps, blodklöver, luddvicker, vete och ev. råg. Men vi blandar även in sådant som vissnar ner när kylan kommer, så som bovete, honungsört och solros.

Majsen planteras ut och därefter strör vi ut bovete och subköver frön
Majs samväxer med bovete och subklöver
Här växer gröngödsling. Såddes in efter vi skördat vitlöken

Vi plockar en del svamp och passar på när vi går med vår hund Lotus. När jag bodde i Vindeln utanför Umeå gick jag en svampkurs på universitetet. Det var så himla kul att plocka med sig olika svampar och samlas för att identifiera allt vi hittat. Även mitt och Dagars köksbord var fullt med svamp för jämnan. Ni förstår nog att jag gillar växter men svampriket fascinerar mig också. Det är en hel värld att utforska och lära sig om. Liksom växterna förbinder de den undre världen och förser oss med mat men också medicin. När min pappa låg på dödsbädden så läste jag mycket och fick höra talas om svampar som lindrar dödsångest och som det forskades om i USA. Det finns också många erfarenheter av hur svampar kan förändra vårt medvetandetillstånd. Naturfolk världen över har både använt svampar och örter för att nå insikter. Med det menar jag inte att det bara är att gå ut och testa men tanken är hisnande och det är värt att följa forskning och läsa om människor erfarenheter.

När jag gick på universitetet i Umeå fick vi veta att man i Ryssland åt röd flugsvamp. Ja, den röda med vita prickar fast man drog av skinnet på hatten först eftersom det är där som giftet sitter. Man åt svampen som matsvamp i soppa. Även samerna var intresserad av röd flugsvamp och dess hallucinera effekter och det finns berättelser som säger att renarna först åt svampen och att de på något sätt fick i sig ämnena genom renarna. Våra getter åt ofta av röd flugsvamp när vi promenerade med dem genom skogen men jag märkte aldrig någon effekt när jag drack mjölken från dem.

Citronslemskivling. Lätt att hitta mycket av och som dessutom är lätt att känna igen. Slemmig både på foten och under hatten och gul längst ner på foten.
Smörsopp. God matsvamp som också är lätt att känna igen. De blir ofta inte så stora och är sällan angripna av larver.
Snöbollschampion växer numera i skogsträdgård. Kan förväxlas med vit flugsvamp som är dödligt giftig
Grön kremla. Vi plockar den aldrig i södra Sverige eftersom den kan förväxlas med lömsk flugsvamp
Vinkremla. Kremlor blöder inte när skivorna skadas. Om de passar som matsvamp kan avgöras om man tuggar på en liten bit. Om den är skarp så plockar jag inte med dem hem.
Skäggriska. Riskor blöder om skivorna skadas och det går att se genom att riva med en nagel. De blöder antingen med vit eller genomskinlig vätska

Här nere i södra Sverige plockar jag mest kantarell, sopp, riska, kremla, och citronslemskivling. Fast jag plockar aldrig den gröna kremlan eftersom den är så lik den lömska flugsvampen som är dödligt giftig.

Nu är också tiden att ta rätt på fröer och plocka de ringblommor som fortfarande blommar så rikligt. Sådd av fleråriga örter och grönsaker passar att göra nu. De fleråriga växterna behöver köldbehandlas för att gro och detta sker naturligt om sådderna står ute över höst och vinter.

Frukt och frön från indisk elefantöra. Inget på växten är ätlig utan vi använder den som marktäckande ört i bäddarna i skogsträdgården
Frön från svartrot

Jag önskar alla en fin höst men många promenader och upplevelser i naturen.

Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.