Odling

Pepparroten – en rot värd att odla

Pepparrot har många namn och brukar kallas för är Nordens ginseng eller naturens antibiotika. Det är en flerårig ört med stora blad och en kraftig rot. Än har jag inte börjat gräva upp rötter utan jag använder de största bladen som ett slags bakplåtspapper när jag bakar bröd. Roten är rik på C-vitamin och jag läste att C-vitaminhalten i pepparrot är tre gånger högre än i citrusfrukter.

pepparrot

Odling

Pepparrot kan bli 70-140 cm hög med långa blad som bildar en rosett. Pepparroten trivs bäst om den planteras på en solig växtplats i mullrik och näringsrik jord. Idealiskt är om jorden är lucker och lite fuktig. Jag odlar pepparrot i skogsträdgården och där får den gärna sprider sig. Tyvärr uppskattar sniglar den också så den har inte haft så lätt för att sprida sig hos oss.

Skörd

Man kan skörda rötterna under hela säsongen men jag brukar vänta tills under hösten eftersom då har rötterna hunnit få lite storlek. Gräv upp en rot bit och tvätta den. Skala den och riv den alldeles innan användningen för att inte den flyktiga oljan skall försvinna.

Förökning

Pepparrot sprider sig väldigt lätt och man kan dela plantor eller plantera rotbitar direkt i näringsrik jord eller i kruka för att få mer uppsikt.

Användning

Pepparrot används på liknande sätt som senap. Pepparrot ska inte värmas upp eftersom den förlorar mycket av sin smak då. Tillsätt den då istället till varma rätter innan servering. Riven pepparrot är väldigt god i en dressing eller i soppor. Den lite skarpa smaken från pepparrot gifter sig med sura smaker som citron.

De späda bladen kan användas till sallad, örtsalt, kryddsmör eller i dressing.

De stora bladen kan man använda istället för att bröa formen när man bakar bröd. De ger ett dekorativt intryck men smakar inte så mycket eftersom de förlorar sin smak vid tillagning. Från ett stort blad kan båda sidorna av stjälken användas och det brukar gå åt ca 3 blad beroende på hur stora de är.

Brödbak i lergryta. Pepparrotens blad används som ett slags bakplåtspapper. Här kan man se pepparrotens blad på kanterna.

Lagring

Förvaras bäst svalt i sand, jordkällaren eller i kylskåp. Den kan också rivas och sedan djupfrysas. Hela, rena rotbitar kan även förvaras i äppelcidervinäger. Det man inte skördar under hösten kan man istället tidigt på våren.

Pepparrot som medicin

Pepparroten har traditionellt används som ett medel mot feber och värk för dess antibakteriella egenskaper. Pepparrot sägs vara stärkande för immunförsvaret och förbättrar matsmältningen. Den sägs också stimulera blodcirkulationen och genomblödning i hud och leder.

//Ylvali

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.