Växtnäring
Odling

Superenkel växtnäring med tre uppskattade örter

Några har frågat efter mer information om vilka växter som jag använder mest till näringsvatten och till vad jag använder det. Här nedan redogör jag därför om tre näringsvatten som jag använder mest i min odling.

Nässelvatten

Nässelvatten innehåller bland annat fosfor, kväve och kalium och jag vattnar med det för att ge växterna en bra rotutveckling och det är något jag ibland börja använda i ett tidigt stadium hos plantor som jag driver upp. Om små plantor stått länge på krukor eller för att ge en extra skjuts. Jag tänker på att använda nässelvatten till paprika för att plantorna uppskattar den svavel som finns i nässlor. Nässelvatten sägs också hjälpa mot bladlöss. Eftersom nässlor har många viktiga mineraler och spårämnen som verkar allmänt stärkande och ger ett bra näringstillskott så vattnar jag också med det under hela växtsäsongen. Nässelvatten innehåller stora mängder nedbrytande bakterier, vilket verkar ha en positiv effekt på jorden.

nässelvatten

Uppländsk vallört

Uppländsk vallört (Bocking 14) innehåller bland annat kalium, kalcium, men även fosfor, magnesium, mangan, järn, selen och zink som lagras i bladen och är ett väldigt effektivt gödselvatten. Bocking 14 har en otrolig växtkraft och kan skördas för täckmaterial cirka fyra gånger per säsong. Uppländsk vallört odlas för att skapa och upprätthålla en god bördighet. Dess djupa rötter ackumulerar olika slags mineralämnen i sina blad. Jag använder också vallört som kantväxt både i köksträdgården och skogsträdgården eftersom dess rotsystem blir som en slags barriär och gör det svårt för rotogräs att tränga igenom. Det är dessutom många nyttoinsekter som trivs vid vallörten. Tomater och potatis uppskattar särskilt vallört eftersom dessa grödor har ett stort behov av kalium. Vallörtsbladen lägger jag runt potatisen och gödselvatten ger jag till tomaterna och särskilt viktigt att vattna under blomningen (1 gång i veckan). Vallörtsvatten skyddar också alla växter mot skadedjursangrepp och är ett heltäckande gödselvatten att använda till alla plantor under försommaren och sommaren när tillväxten är som starkast. Om man har vild vallört i närheten av där man bor kan man använda det för att göra näringsvatten.

bocking 14
kompostvatten

Åkerfräken

Åkerfräken hjälper mot mögel, svamp, skorv, löss och monilial på fruktträd. Spraya växter och jorden kring växterna i förebyggande syfte. Innehåller mycket kisel men också kobalt, kalcium, svavel, järn och zink. Det sägs att sniglar inte gillar åkerfräken.

Åkerfräkenextrakt

Åkerfräkenextrakt kan man göra snabbt genom att sjuda blandningen istället för att jäsa och en fördel är att det inte luktar.

 • 200 g färsk eller 20 g torkad åkerfräken
 • 1-liter regnvatten
 • Sjud ca 1 timme
 • Låt dra i ca 2 timmar eller längre
 • Sila
 • Späd 1 del åkerfräken med 10 delar vatten
 • Spraya växter och jorden kring växterna i förebyggande syfte.

Gödselvatten med vallört, nässla eller åkerfräken

Innebär att man blandar exempelvis vallört i vatten och låter det stå cirka 1-2 veckor för att jäsa för att sedan vattna med lösningen. Det är bäst att gödselvattna flera gånger för att minska risken för kväveläckage.

Nässlor, uppländsk vallört och åkerfräken kan plockas och blötläggas ihop eller var för sig. Nässlor är ett milt gödselmedel men används också för att stimulera rotbildningen hos unga plantor. Uppländsk vallört innehåller rikligt med kalium som potatis och tomater uppskattar, särskilt under blomningen. Åkerfräken innehåller mycket kisel och jag brukar vattna med åkerfräken på känsliga växter för att förebygga angrepp mot svamp och mjöldagg.

Jag fyller upp en stor murhink med både nässlor och vallört i mitten på maj när jag tycker det är lönt att plocka för att få ihop en större mängd. Grönmassan tynger jag ner med stenar och fyller på med regnvatten tills det täcker. Efter 1–2 veckor är gödselvattnet klart och det märker man på lukten för att det stinker. Jag tar bort stenarna och hinkar upp vätskan med en mindre hink och fyller två vattenkannor. Vallörtsvatten späder jag med 1:10 men till näringskrävande växter ger jag en högre dos. På sommaren fyller jag hela badkar med framförallt vallört. Jag gödslar dock aldrig med näringsvatten under hösten eftersom växterna inte hinner ta upp näringen då.

När jag skördar vallört skär jag av plantan med en machetekniv. Jag använder också vallört för att täcka runt plantor eftersom bladen snabbt bryts ner och grönsakerna får ett snabbt näringsutbyte.

Lycka till med att använda växter som tillskott till både växter och jorden!

//Ylvali

3 Comments

 • katrin

  Hej Ylva-Li,

  jag undrar över åkerfräkenextraktet som medel mot monilial på fruktträd. Har ett träd där nästan hela skörden blev förstörd i fjol så jag hoppas att detta ska kunna hjälpa. Men det jag undrar är var och när ska jag spreja? Är det i jorden runt trädet, på stammen eller bladverket eller själva frukterna? Spelar det någon roll när på säsongen? och ska det upprepas och i sådana fall med vilken intervall?

  vänligen Katrin.

  • Ylvali Falk Groblad

   Hej Katrin!

   Jag tycker du ska spraya en gång i veckan och börja gärna redan nu. Spraya på marken och på de delar du når av trädet. Nästa år kan du börja behandla på våren, fram till slutet på augusti. Om du har möjlighet tycker jag att du ska plantera några plantor av uppländsk vallört (Bocking 14) ca 1 -1,5 meter från trädet för att skapa en gynnsammare klimat i jorden. Bocking 14 är en ackumulatorväxt som med djupa rötter hämtar mineraler från djupare jordlager (kalium, fosfor mf). Du kan med fördel också plantera någon av dem aromatiska växterna som utsöndrar eteriska oljor, som sägs ha en svamp- och bakteriehämmande effekt. Lycka till!

   • Katrin

    Tack! Jag ska försöka ta upp kampen. Ska också definitivt plantera vallört, har några små plantor som kan få åka ner i morgon redan. Men kanske har du också något tips om rönnbärsmal? Ser ut att vara mycket angrepp av det ? tack för att du delar med dig av din kunskap. Vänligen Katrin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.