odla din egen mat
Odling,  Permakultur

Växtskydd

I naturen är det jämvikt mellan nyttiga och skadliga insekter. Därför blir växter i skogsträdgården och i min mångfaldsträdgård sällan angripna av skadeinsekter eftersom skadeinsekterna ofta blir uppätna på vägen. Jag har inspirerats av Paul Teepens bok ekologiska odlingstips och i detta inlägget delar jag med mig mina egna erfarenheter och de tips ur boken som jag testat.

Röd solhatt är en av mina favorit blommor och sägs fungera mot nematoder. Av blad, blommor och rötter gör jag en tinktur som vi använder vid förkylningstider och när vi vill stärka immunförsvaret.

Satsa på att förebygga sjukdomar och insektsangrepp. Gynna insekter som t.ex. nyckelpigor som äter bladlöss. Odla mycket blommor, kryddor och örter i kanten på odlingsbäddarna i din köksträdgård som lockar dit nyckelpigor och andra nyttoinsekter. Nyckelpigor sägs dras till bland annat bovete, dill, fänkål, honungört och renfana. Paddor är bra att ha i trädgården för de sägs äta många utav skadeinsekterna. Det handlar också om att ha en balanserad jord, man kan säga att man odlar jord och att man får grönsakerna på köpet.

Praktmålla och solros i köksträdgården. Solros passar ihop med gurka. Lockar till sig bin och fåglar.

Olika faktorer som gynnar jorden och växterna:

 • Kompost förebygger sjukdomar eftersom man tror att antalet mikroorganismer ökar i jorden. Det gör det svårare för skadliga svampar att breda ut sig.
 • Marktäckning minskar ofta insektsskador och skyddar mot sjukdom.
 • Växelbruk är viktigt eftersom vissa sjukdomar och insekter övervintrar i jorden.  
 • Odla örter och blommor som lockar till sig de insekter man vill ha.
 • Kompostvatten av olika växter som gynnar jorden och tillväxten hos växterna eftersom de innehåller viktiga näringsämnen.
 • Trädgården får gärna innehålla buskar och träd som skapar ett välmående mikroliv.
 • Plantera uppländsk vallört (bocking 14) runt trädgårdslandet eller på utsatta platser där man kan skörda blad flera gånger under en odlingssäsong. Bladen kan man göra kompostvatten av eller lägga ut direkt runt plantorna i bädden. Många nyttoinsekter trivs i vallörten.
 • Odla blommor i grönsakslandet. Läkemalva, kvanne, röd solhatt, stockros, anisisop, lavendel, citronmeliss och kungsmynta är exempel på fleråriga blommor som insekter älskar. Roseniberis, sumpört, honungsört, snokört, rosenberis och Gustafs öga är exempel på ettåriga blommor som insekter älskar. Fjärilsbuske är en buske som luktar himmelskt och som lockar till sig mycket insekter.
 • Anlägg en kryddkulle eftersom insekterna dras till kryddornas blommor samtidigt som du får kryddor till maten och blad till te. Jag odlar citronmeliss, rosmarin, organo och salvia på kryddkullen.
 • Mot kålflugan kan man vattna outspätt nässelvatten som hjälper plantorna att hålla sig friska. Om man odlar tomater kan man lägga ut tjuvskotten runt kålplantorna för att skydda mot insektsangrepp. 
 • Samodla växter som gynnar varandra. Morot kan odlas tillsammans med lök. Purjolök kan odlas tillsammans med selleri eller morot. De tre systrarna kallas när man odlar majs, bönor och pumpa.
 • De åren med mycket spanska sniglar (mördarsniglar) strö vi ut fermmol i våra bäddar. När sniglarna får i sig medlet slutar de äta och dör. Försök vattna på morgnarna eftersom sniglarna gynnas mer om vi vattnar på kvällen när dem är aktiva.
 • Täck kålen ordentligt med en väl genomsläpplig fiberväv, så håller sig skadeinsekterna borta.
 • Gröngödsling är en slags hälsokur för jorden och innebär att man odlar växter som inte skördas utan som myllas ner i jorden. I jorden bryts de ner och laddar jorden med näring. Jag brukar använda mig av bovete, blodklöver, blåluzern, foderkål, gurkört och ringblomma när sent på våren jag sår in områden med gröngödsling i trädgården. Gurkört, ringblomma och bovete självsår sig gärna och nästa år får en del av de frön som kommer upp stå kvar om det inte stör för de övriga grönsakerna.
Bovete lockar till sig nyckelpigor.

Kompostvatten/gödselvatten:

Kompostvatten eller gödselvatten som det också kallas fungerar som vanlig flytande näring man kan köpa i handeln, men jag gör det själv:

Kompostvatten av uppländsk vallört (Bocking 14): Vallört Bocking 14 innehåller framför allt mycket kalium och kalcium, men även fosfor, magnesium, mangan, järn, selen och zink. Jag gör vallörtsvatten i stora tunnor som har stående på ett par platser i närheten av mina odlingar eftersom det blir mer praktiskt och lätthanterligt. Jag fyller på med vallört nästan till kanten utan att packa och fyller sedan på med vatten så det täcker. Jag lägger några stenar på som hjälper till att hålla vallörten under vattnet. Jag låter det stå 1–2 veckor och späder det med vatten innan jag vattnar växterna – ta en del outspätt vallörtsvatten till nio delar vatten.

Vallört slår jag av med en macheter kniv och jag gör kompostvatten så fort det är möjligt.

Kompostvatten av nässlor: Fyll en hink, balja eller badkar med nässlor och slå på vatten. Nässlor innehåller framförallt kväve, men även fosfor och kalium. Nässelvatten, precis som vallörtsvatten, luktar inte gott men det är helt enkelt en naturlig process som sker vid nedbrytningen av organiskt material.
Nässelvattnet är som mest effektivt efter 1–2 veckor och späs precis som vallörtsvatten med nio delar vatten.

Tynger ner växtmassan med stenar och fyller med regnvatten.

Kompostvatten av åkerfräken: Åkerfräken innehåller mycket kisel och används förebyggande mot svampsjukdomar samt att hejda spridning. Lägg 1 kilo åkerfräken i en stor hink och häll 10 liter vatten över. Tyng ev. nere massan och låt brygden stå i ca en vecka.

Jag blandar också olika växter till ett kompostvatten. Fler exempel på växter som jag använder är ormbunke (skyddar mot insektsangrepp, bladlöss), rölleka (innehåller kali och svavel samt ökar resistens mot insektsangrepp), maskros (kisel), valeriana (fosfor), kamomill (kalk).

nyttoinsekter
Kungsmynta dra till sig mycket bin och humlor. Kungsmynta är vår nordiska oregano och används som krydda.

Samodling

Nedan följer lite exempel på växer som trivs med varandra. Basilika passar ihop med tomat eftersom den sägs stimulera tillväxten och smaken hos tomater samt skyddar mot skadedjur. Passar också bra ihop med paprika, bönor och kål. För att undvika gråmögel och sammetsfläcksjuka på tomater är det viktigt att lufta ordentligt i växthuset. Ta bort angripna blad och täck gärna plantorna för att undvika toppröta. Om tomaterna spricker har man förmodligen vattnat ojämnt eller har variationen i dygnstemperaturen har varit för stor. Tagetes passar ihop med tomat och gurka eftersom det sägs avskräcka många insekter.  

gröngödsling
Honungsört är älskad av bina. Bina sägs avge myrsyra när de flyger som är bra mot svampsjukdomar.

Paprika behöver extra svavel och ett sätt att tillgodose det behovet är att stoppa ner en eller två tändstickshuvud i jorden eller vattna med nässelvatten som också innehåller svavel. Trivs att växa nära basilika.

En nyckelpiga har hittat till mina paprikaplantor.

Anis trivs med bönor och koriander. Sägs avskräcka löss och kålmask. Bondböna trivs med potatis. Vid löss på bondbönan kan man försöka spraya med nässelvatten eller plocka bort toppen av plantan.  Bondbönor trivs också att växa med kyndel.

Kål trivs att växa ihop med subklöver som är en gröngödslingsväxt. Subköver växer lågt och förser kålen med kväve. Subklöver klipps ner flera gånger per säsong för att täcka kålplantorna.

Spenat sägs passa bra ihop med rödbeta, selleri, brysselkål, vitkål, blomkål, och ärtor. Om man får bladlöss är det förmodligen för lite kväve eller för lågt pH. Spenat behöver också en regelbunden bevattning.

Läkemalva växer i kanten på några bäddar i köksträdgården. Förutom att locka till sig nyttoinsekter använder jag bladen i sallad på våren, blommorna till te och för dekoration under sommaren och rötterna på hösten används till en tinktur mot hosta.

Slanggurka sägs passa med bönor, majs, ärtor, dill, tagetes, rädisa och solrosor. Man ska bara vattna på jorden och omkring plantan eftersom gurka verkligen ogillar att få vatten på stammen. Man kan odla rädisor mellan raderna med gurka och kålrabbi, sallat och rättika trivs att växa omkring plantorna.

Purjolök växer bra tillsammans med (alternerande rader) med morötter, rot/blad selleri eller kål.

Pumpa/Squash passar med majs, bönor, slingekrasse, gul sötväppling, gurkört, solros och ringblommor

samodla
Bilden är tagen i höstas efter att jag hade täckt bäddarna med hö. Längst med stigen har jag massa olika sorters blommor.

Nyttiga insekter

Tvestjärtar och skinnbaggar äter stora mängder löss.  Man kan locka till sig tvestjärtar genom att hänga blomkrukor i träden med lite hö i. Myror vill man däremot inte ha i sin trädgård eftersom dem använder löss som mjölkkor och hindrar därför andra insekter från att äta upp löss, vita flygare och sköldlöss. Myror vill åt den honungsdagg som dessa insekter producerar. Det sägs hjälpa att plantera tagetes, ringblommor, lavendel, renfana, mejram och isop mot myror.

Tvestjärtar och skinnbaggar äter stora mängder löss. Insektshotell och fågelholkar kan man enkelt göra själv och är en är en god investering eftersom det lockar till sig nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor och fåglar som äter mycket insekter och larver.

Röd solhatt, cikoria och ringblommor och slingekrasse i min köksträdgård.

Blomflugans larver äter löss. Getingar och solitärbin föder upp sina larver på insekter och insektslarver. Jordlöpare äter insekter och larver. Nyckelpigan lägger sina gula ägg där det finns bladlöss och när de kläcks börjar de äta bladlöss. Även vuxna nyckelpigor äter löss. Näbbstinkfly äter bladloppor, löss och trips med mera. Parasitstekel parasiterarar på löss och kålfjärilens larver. Stinksländans larver kallas bladluslejon för att det älskar bladlöss.

Maria tistel drar också till sig många insekter. Jag använder fröna och roten till medicin som sägs starka bland annat levern.

Jag klämmer sönder äggsamlingar i min köksträdgård och det främst fjärilslarver jag haft problem med. Jag undersöker bladens undersida så ofta jag hinner. Äggen klämmer jag och larverna plockar jag bort för hand. I början täckte vi kålen med fiberväv som är mer vind genomsläpplig eftersom kål vill växa svalt. Om fiberväven ska hjälpa så är det viktigt att den täcker odlingen ordentligt. Nu mera vattnar jag kålen med outspätt nässelvatten för att förhindra att kålfjärilen lägger ägg.

timjan
Timjan hjälper mot kålfjäril, kålmal, vit flygare och attraherar bin.

Mot löss sprayar jag först med kallvatten några gånger eller doppar skottspetsarna i 50 – gradigt vatten. Fungerar inte det så använder jag åkerfräkenvatten eller SM 6 Algextrakt. SM 6 har, förutom sin välgörande effekt på växternas hälsa, också visat sig förhindra en del insekter, bl.a. bladlöss, rött spinn och framför allt förhindra många svamp- och bakteriesjukdomars utveckling. SM 6, som sprutas både över både jord och växter, ökar mikrobernas aktivitet. Det leder till förbättrad struktur och tillgång på näring för växterna. SM 6 innehåller förutom kväve, fosfor, kalium och en stor mängd mikronärings- och spårämnen, även viktiga tillväxthormoner och aminosyror. SM 6 är väldigt dryg och används en till fyra gånger under säsongen. Det rekommenderas att man om man sprutar eller vattnar lite och ofta, minst tre gånger under växtsäsongen. Jag blandar 10 ml. (2-3 teskedar) med 10 liter vatten (helst regnvatten). Produkten går att köpa på Runåbergs fröer.

Den här tiden på året sprayar jag flitigt med algextrakt för att hålla växterna friska.

Jag har aldrig haft bladlöss i vårt första växthus men i växthuset intill huset har jag träffat på dem för första gången i år. Jag letar efter nyckelpigor och tvestjärtar och erbjuda dem att flytta in i växthuset. Vi får se hur det går. Här kommer lite bilder på insekter från köksträdgården som jag hittade i dagarna.

Denna vackra skapelse såg ut att trivas hos citronmelissen på kryddkullen.
Dessa två baggar lekte på löktraven som växer bland jordgubbarna.
Foderrapsens blommor lockar till sig både bin och krypande insekter. Bädden såddes in i augusti 2019 och blommar vackert ni i vår. Snart planterar jag ut gurka här.

Lycka till med att locka till er insekter till trädgården.

//Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.