levande vägg
Ekologiskt byggande,  Odling,  Permakultur

Rena & återbruka vatten i vårt växthus

Vi hade sedan länge drömt om att rena vårt BDT vatten (bad, disk och tvätt) i ett växthus samtidigt som vi kunde använda det för odling och rekreation. För två år sedan började vi gräva ut på södersidan av huset för att bygga ett växthus. Grävningen gjorde vi för hand för det gick inte att komma åt med en maskin eftersom vi planterat en skogsträdgård runt huset. Vi fick hjälp med grävningen av en god vän och våra barn.

växthus
Lasern fungerar som ett vattenpass och hjälpte oss att hitta rätt lutning

När vi renoverade huset drog vi rör som ledde vattnet vi använde från huset ut i växthuset. När vi var klara med grävningen i grunden så grävde vi ett djupt hål i grunden där vi skulle placera två IBC tankar som skulle fungerar som tvåkammarbrunn.

jobba med barn
Vidar hjälper oss att gräva ur området i grunden där vi placerade vår egenbyggda tvåkammarbrunn.

Det var en utmaning att gräva så djupt i moränen eftersom det är så kompakt och fullt med hårt packad småsten. Vi träffade på flera stora stenar som vi fick häva upp för att göra hålet tillräckligt djupt.

stolthet
Två stolta barn efter en timmes kämpande med att få upp stenen från hålet i grunden

När vi väl var klara med grunden så blev det vinter och vi var oroliga att mycket av jorden från sidorna av grunden skulle falla ner. Lite trillade ner men det klarade sig och till våren gjöt vi en sockel runt grunden och murade upp med lättklinkerblock.

gjutta grund
Gjuten sockel runt växthusgrunden. IBC tankarna syns i bakgrunden, där vi också murade upp med lättklinkerblock.

Grunden fylldes med skumglas (hasopor) som är ett material som kommer från glasförpackningar från de svenska hushållen. Fördelen med hasopor är att materialet inte kan mögla och ruttna och passar därför bra att använda i grunden.

rena vatten
Skumglas (hasopor) packades i hela grunden

Virket vi använt till växthuset är hämtat från vår egen skog och sågad på gårdens sågverk. Innan vi använde virket fick det ligga och torka under sommaren.

virke sågat på eget sågverk
Stolpar sattes tätt för att hålla för tyngden av snö

I växthuset murade vi också upp en damm där vi har en lite våtmark som hjälper till med reningen. Vi planerar att ha fiskar samt grodor i dammen. Glassen vi använt till växthuset är återbruksmaterial och dem tog min pappa rätt på när bostadsområdet han bodde på då skulle bytta ut alla fönster i området.

Återbruks fönster saknade karmar så vi fick bygga egna

I golvet har vi lagt ut värmeslingor som är anslutna till vår kökspanna samt ackumulatortank så att vi kan vi använda utrymmet året runt om vi skulle vilja.

Mitt i bygget har vi placerat en mittpelare för att stärka konstruktionen. Vi använde en bärighetsberäkning på byggbeskrivningar.se

Taket på växthuset kommer bestå av sedum växter och ängsväxter och på så viss ökar vi mångfalden i området samtidigt som taket kommer ge ett vackert intryck. Det gröna taket kommer också ha en viss isolerande effekt.

Takstolarna läggs på plats

Reningsprocessen av vattnet som kommer från huset hamnar först i de två IBC tankarna. Sedan går vattnet genom ett biofilter av växter, därefter till dammen. Sedan leds vattnet till en levande vägg, där växter lever och renar vattnet. Vattnet leds sedan tillbaka till dammen igen sedan tillbaka upp till den levande väggen och ner igen för att sedan passera växtbäddar inne i växthuset och i två dammar i skogsträdgården. På så vis återbrukar vi vårt spillvatten till att vattna växter och kan liknas vid att ha en extra vattenkälla på sin mark.

levande vägg
Levande vägg syns till höger. Vi byggde väggen av blomlådor som vi byggde träramar runt

På golvet i växthuset har vi valt att använt lera eftersom vi är vana att arbeta med det materialet och för att det är skönt att gå på samtidigt som det blir väldigt vackert. Vi har än så länge bara putsat golvet med ett tjockt lager av lera men vi kommer att lägga på ett tunt lager till så fort vi hinner. Processen med lergolv kommer jag berätta mer ingående om längre fram på bloggen.

lergolv
Första lagret av lera läggs på golvet

I veckan planterade jag ut lite försådda växter i bäddarna inne i växthuset. Bäddarna har vi fyllt med torv och lavasten och växterna kommer få vatten genom en slags droppbevattning.  

odla i lavasten
I bäddarna i växthuset har vi dammduk (EPDM) eftersom mycket vatten kommer att passera genom dem. Fiberduk lades på över dammduken och över fiberduken lades ett lager grus (8/16 makadam). Överst fyllde vi med lavasten och torv

Processen har varit lång och vi har kämpat hårt men vi är fortfarande inte klara. Men det känns extra skönt att äntligen få börja odla ?

Lyckan var stor när vi i veckan planterade ut olika salladsväxter i växthuset. Vi sådde även sockerärter och rädisor

//Ylvali

8 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.