fikon
Odling

Odla och plantera om fikonträd

Idag har jag planterat om två fikonträd tillsammans med två av barnen. Vi började med att blanda jord för att inte endast behöva använda planteringsjord man köper. Vår blandning består av 1 del torv, 1 del lavasten, 1 del planteringsjord och 1 del brunnen hästgödsel samt en ½ del stenmjöl.

Vi blandar allt i en skottkärra

Fikonträden var små när jag köpte dem för nästan två år sedan och jag har omplanterat dem en gång tidigare. Nu efter vintern kände jag att det var dags att plantera om dem igen så kanske i alla fall en av dem kan ge frukt i år.

Jag hade inga lämpliga krukor hemma men jag hittade en gammal tvättbalja som jag gjorde hål i och så lagade jag en keramikkruka som hade gått sönder på mitten som ändå hade tänkts slängas.

återbruk av kruka
Återbruk av en gammal kruka som får nytt liv

I botten på krukorna fyllde jag på med skumglas (hasopor) som är ett material som vanligtvis används som isolering. Jag använder hasopor för det är ett material som finns hemma och syftet med att fylla krukorna med det är att det blir mer luftigt i botten på krukan samt för dräneringens skull.

Vi samlar maskarna från hästgödseln. Maskarna kommer få ett nytt hem och kommer få hjälpa till i vårt reningssystem. I bakgrunden skymtar de två fikonträden, Desert King tål 18 minusgrader och Bornholm tål 11 minus

När jag blandar jord så blandar jag mycket åt gången och förvarar jorden i stora murhinkar, gärna med lock. På så sätt har jag jord varje gång jag behöver plantera om träd och buskar. Hästgödseln som jag använder har legat minst i ett år och är väl komposterad full med maskar. Maskarna plockar jag bort och denna gången samlade jag dem för att lägga ner i den levande vägen (upphängda växtlådor) i växthuset. Där behöver vi maskar för att bryta ner partiklar samt hjälpa till med reningen av vårt BDT vatten (bad, disk och tvätt).

Växthuset/orangeriet där vi renar och återbrukar vårt BDT vatten. Växthuset är under uppbyggnad men vi har nyligen börjat odla där inne

Mina tidigare erfarenheter av fikon ”Bornholm” är när jag försökte odla dem i kallväxthuset (som inte är det växthus som syns på bilden) där vi för övrigt har markduk för att hindra nässlor, kvickrot och kirskål som växer utanför från att komma in. Inne i växthuset planterade jag två fikonträd direkt i jorden med förhoppning att de skulle trivas och börja ge frukt. Eftersom vi har markduk stoppade vi dem att växa fritt och därmed också dem från att ta över hela växthuset.  Eftersom frukten aldrig hann mogna tröttnade jag och planterade ut båda två på friland i ett skyddat läge. Den ena dog men den andra fortsatte växa men fikonet på friland växer inte optimalt eftersom den inte blir särskilt hög trots att den kan växa fritt neråt.

fikon
Så här ser rötterna ut på fikonträdet och man kan se att rötterna har växt in i hasporen

Jag tror att fikon Bornholm inte trivs i ett kallväxthus i zon 3 eller så är det jag som gör något fel?? Denna gång tänker jag försöka i vårt andra växthus som är varmare längre och som håller 5 grader hela vintern. Nackdelen är att det inte blir lika ljust eftersom taket är täck men jag håller tummarna.

Frode och Vidar hjälper till att fylla krukan. Till skillnad från Bornholm fick Dessert King fikon men de hann aldrig mogna i vårt kallväxthus

Vad har ni får erfarenheter av att odla fikon? Får ni skörd även i ett kallväxthus?

//Ylvali

2 Comments

  • Bibi

    Hej!
    Vårt fikon har vuxit på vår balkong i Lund.Det är fyra år.På vintern täcker vi krukan med bubbelplast.I våras fick det en större kruka och nu torkar det ut , inga fikon alls.Jag har klippt grenarna för att se om det kommer igen . Saknar vårt fina träd 😢

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.