äggoljetempra,lera
Ekologiskt byggande,  Family,  Permakultur

Renovera med ekologiska material

Jag vill passa på att skriva och visa lite bilder på vårt hem som min man Dagar under lång tid har renoverat med ekologiska material. De första sex åren bodde vi i huset som det var och gjorde bara ett fåtal restaureringar så vi kunde elda och trivas bättre. Men till sist tröttnade vi på kalla och dragiga golv, att duscha kallt och att behöva ta sig ut mitt i vintern varje gång vi behövde gå på toaletten.

Vi öppnade upp golven för att byta ut jorden mot ett material som isolerar bättre.

Våra hus är ett timmerhus som vi renoverat med hjälp av återbruk och naturmaterial som lera och halm. Vi har använt naturen som modell när vi planerade renoveringen så det skulle passa oss och vårt klimat.

hasopor
Vi packade grunden med 50 cm hasopor och där efter lades ett lager med lera på.

Vi tog bort alla gamla golv och grävde ur grunden för hand. Med jorden som grävdes ur etablerades nya bäddar i skogsträdgården. Grunden fylldes på med skumglas (hasopor) som är ett material som kommer från glasförpackningar från de svenska hushållen. Fördelen med hasopor är att materialet inte kan mögla och ruttna och passar därför bra till grunden.

blanda lera
Dagar blandar lerbruk

Vi köpte en planblandare där vi blandade all den lera vi behövde. Förutom leran blandade vi i sand, halm, vatten och hästgödsel från Johannas två fjordingar.

kloka hem lera
Dagar placerar tomma flaskor i leran som blir ett konstverk som pryder vägen. På bilden syns också värmeslingorna som byggs in i väggen.

Vi har kombinerat återbrukat glas och trä med timmer och lerburk. Fördelen med huset är att vi valt material som andas och vi har byggt lerväggar som fungerar som buffert mot omgivningen. Väggarna som är av timmer har lerklinats för att buffra både fukt och värme och kondens och fukt kan gå in i väggarna men också gå ut ur dem. Leran är ett av de material som är mest lämpad för att buffra fukt och verkar optimal för att jämna ut luftfuktigheten i huset. Den enda ventilering vi har i huset är självdrag.

äggoljetempra
Hallen har lergolv och har putsas med ett tjockt lager av grovputs och där efter med ett tunnare lager med finputs med 1 % rå linolja i. Sedan impregneras golvet med upphettad linolja för att bli mer tåligt och sist målas golven med äggoljetempera.

Vi har lera på golvet i köket, badrummet och i husets två hallar, på alla ytterväggar och i taket i badrummet och matsalen. Men det är bara på golvet som vi har impregnerat leran. Där vi har lera har vi byggt in värmeslingor eftersom leran alstrar värme väldigt väl. I de rum där vi har trägolv har vi lett värmen i lerväggarna.

Köket har lergolv och lerväggar på alla sidor utåt för att täta mot drag. Timmervägarna som formar rummen sparades som de var.

Lerväggarna målade vi med naturfärg och vi valde att måla de flesta med äggoljetempera som är en färg som har använts i mer än 500 år. Även lergolven och taken målades med äggoljetempera. Färgen blandade vi själva med jordpigment, vatten, linolja och ägg och den målade ytan blir slitstark med tiden och åldras vackert.

Badrummet renoverades utan fuktspärrar av plast och utan en massa giftiga kemikalier. Lerans starka fuktbuffrande egenskaper gör att fukt kan gå in i väggarna, golvet och taket men också gå ut ur dem. Vi har mineralisk isolering i grunden som inte kan mögla och ruttna och som dessutom är kapillärbrytande.

Värmen kommer från köksspisen som är kopplad till en ackumulatortank och därifrån leds värmeslingor i både golv och väggar. Man kan tycka att lergolven skulle kännas hårda men vi är nöjda och de är mjuka att gå på och ger ett naturligt intryck.

badrum
Vi använde material som vad vi hade hemma. Fönsterbrädan kommer från tallen i skogen och benen till handfatet kommer från enen vi fått av grannen.

Husets insida har en unik prägel och är anpassat efter oss och utseendet ger en upplevelse av att vara i naturen fast man är inomhus.

träd inomhus
Vi satte in ett klätterträd så vi och barnen kan väja att ta trappan eller klättra upp på övervåningen.

Husets atmosfär inomhus är återhämtande och vi är tacksamma för att vi inte byggt in oss i ett hus med döda material som betong, gipsskivor, mineralull och massa plast utan istället valt byggmaterial som naturen gett oss.

Familjens fötter får ge avtryck. På platsen kommer det att stå en vedspis.

Hoppas inlägget om ekologiskt byggande ger er som läser inspiration och insikt om att byggande inte behöver se ut eller göras på ett sätt som man brukar.

återbruk
Resultatet av flaskorna som sattes in i leran. På utsidan har ett orangeri byggts och ljuset i rummet ger ett spännande färgspel.

Om intresse finns så kan jag skriva mer om byggprocessen längre fram.

//Ylvali

2 Comments

 • Lena.fransson

  Hej!
  Ska bygga en liten toalett i mitt torp.
  Funderar på isoleringen i botten. Har ni hasopor i botten där och sedan annan mineraliska isolering.? Vill inte använda traditonella metoder med plastmattor och gipsisivor.
  Med vänlig hälsning,Lena Fransson Tacksam för svar. Ha en bra dag,

  • Ylvali Falk Groblad

   Hej Lena!
   Vi har bara Hasopor i golvet. Vi tog även bort bärlinorna av trä för säkerhets skull. Vi har ett tjockt lager för isolerings skull. Du behöver ca 3 gånger så mycket hasopor jämfört med cellplast är den uppgift jag har. Vi har ca 60 cm hasopor. Sedan ca 10-15 cm lera som golv. Om du ska använda denna lösning måste du se till att inte spruta vatten på lergolvet kontinuerligt, det tål det inte. Rekommenderar dig att forska mer i ämnet innan du sätter igång. Men det finns absolut möjligheter. Vi gick en kurs för Johannes Eld och Lera vilket jag varmt kan rekommendera. Hoppas du blev lite klokare.

   MVH Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.