Mystik,  Spiritual

Alternativ väg gav ett meningsfullt liv

Sedan jag kom till gården och byn jag bor i nu har jag ägnat en stor del, särskilt den första delen av tiden på gården, åt min personliga utveckling. Den senare delen av tiden har jag förutom omsorg om barn och djur, uteslutande ägnat mig åt infrastruktur och olika hållbara system på gården. Även om omsorg av barn och djur mycket väl går att inkludera i sin personliga utveckling och allt annat man gör kan det ibland vara svårt om jag är stressad och pressad. Men till en början kunde jag ägna mig helhjärtat åt min inre resa eftersom jag var nybliven mamma då jag flyttade hit och ganska opåverkad av omvärlden.

livsväg

Innan vi kom till gården hade jag jobbat på olika gårdar i världen genom wwoofing och spenderat tid på ett retreatcenter där jag servade och mediterade och denna period av mitt liv var en fas som kom att förändra mitt liv. Jag gick också en givande utbildning i ekologisk småskalig odling på Holma folkhögskola som bidragit till min kunskap om odling och hållbara system.

meditation

Mitt liv som mamma ökade mitt medvetande på ett annat plan. Det var som om processen som havande och moder tog mig igenom en slags port som jag valde att gå in i, med hela mitt hjärta. För mig var det ingen uppoffring att ge och ge till mina barn och det gav mig en uppgift och mening. Att sätta mina egna behov åt sidan för att ge vad det lilla barnet förväntade sig av livet var för mig väldigt naturligt och en process som fick mig att växa. Det västerländska sättet att vara mamma intresserade mig inte utan jag inspirerades av naturfolk och människor som vågade göra annorlunda i sitt sätt att vägleda barn.

kärlek

Jag behöver inte ha bevis från vetenskapen för att förstå de subtila energifält som omger oss människor och kopplar oss samman med allt annat liv i universum. Det är för mig lika självklart som att vi föds och att vi dör. Men det är inte alltid jag hinner känna allt och vara närvarande i allt jag vill känna i denna kaotiska tid vi lever i.

Både jag och min man var väldigt naiva när vi först kom hit utan utbildning men vi kände båda att vi ville bo på landet för att bli självförsörjande och vår tro på att det skulle gå var oerhört stark. Det var väldigt svårt men vi fick mycket hjälp av min pappa som oavsett vilka märkliga val vi gjorde stöttade oss på de sätt han kunde. Naturen och jorden gav oss mycket styrka och varje del vi medskapande och varje träd vi planterade förde ner våra rötter djupare och vi blev mer sammankopplade med platsen och naturen.

vara med barnen

Ett år efter att vi flyttat hit började vi restaurera huset och medan Dagar började riva i köket bodde jag och vår första son en tid i Stjärnstund, i närheten av en kvinna som gjorde inre resor som man skulle kunna kalla för en slags vaken hypnos. Med hjälp av metoden för inre resande, delas personligheten upp i hur många delar som helst och de får både inre och yttre gestalter.

De inre resorna är en av många metoder som vi kan använda för att lära känna oss själva lite bättre. Alla metoder är högst personliga och den metod som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig. Jag är öppen och nyfiken på de vägar, andliga lärare och metoder jag möter och det har skänkt mig mycket styrka och givit mig en djupare öppenhet mot allt jag möter.

meditation

Den metod som passar mig bäst är meditation, dels för att för den är enkel och går att använda vart jag än är och vad jag än gör. Jag började med Vipassana meditation som erbjuds i många länder mot donationer. Tekniken har lärt mig att vara disciplinerad i mitt utövande men jag har även gått två steg i MBSR som är en mer tillåtande form av meditation. Meditation får mig att känna och uppleva det som händer från kroppen vilket är lätt att glömma bort när hela vårt samhälle inbillar oss att tro att livet är det vi ser på ytan.

Att fokusera på andningen blir ett verktyg för att möta stress och andra jobbiga situationer. Att följa min andning ger mig förmågan att vara mjuk och följsam mot mig själv. Jag blir mer lugn och tillfreds och kan möta livet här och nu. Det blir ett sätt för mig att få kontakt med den inre sidan av mig själv, den jag är utan tankar och känslor. Andningen är magisk, många av oss är omedveten om hur vi kan använda den i allt vi gör. Jag är fortfarande nybörjare i att komma ihåg att följa min andning i allt jag gör. Jag stressar ofta runt och försöker hinna med allt som behövs göras här på gården. Men när jag väl tar mig tid och sitta eller aktivt vara närvarande med hjälp av andningen så hittar jag mitt lugn och hinner med att ”känna” mig själv och uppleva från kroppen.

bara vara

För att förstå sig själv behöver jag ibland gå tillbaka, reflektera och acceptera för att kunna gå vidare in i något nytt. Jag är varken mina tankar eller känslor men ibland hjälper det att gå igenom sitt liv och sina mönster för att våga se och möta livet lite annorlunda.

Nu är det snart nyårsafton och en tid då många brukar börja det nya året med nyårslöften vilket kan vara en symbolisk tanke för en annan riktning. Då kan det vara bra att känna till vilka möjligheter till förändring som vi människor kan välja mellan. En tanke, ett frö är ett viktigt steg men att verkligen handla är en annan. Så hur kan vi handla för att själva må bättre samtidigt som vi återuppbygger jorden och bidrar mot en annan riktning?

återuppbygger jorden

Att hitta sin innersta kärna är ett steg som tar oss vidare på resan mot en annan dimension. Men vad betyder egentligen att hitta sig själv? Jag tycker att det är svårt att förklara hur andra människor ska göra för att hitta sin grundtrygghet och hur livet blir så mycket bättre och ”rikare” om vi använder vår inre kompass i våra val och handlingar. Jag antar att det är en resa varje människa får göra och i den resan ingår även att finna sin mening med livet. För mig har det inneburit mycket meditation och situationer som fått mig att kliva ur min ”trygghetszon” för att möta rädslor och hinder. Resan har fått mig att uppleva hur allting sitter ihop och vad som är meningen med mitt liv. På resan går jag ibland vilse och det tror jag är en del i att vara människa men jag reser mig alltid upp.

resa sig upp

Jag har samlat på mig olika verktyg på min resa och jag nämnde att meditation är en teknik jag använder men det finns många andra metoder som går att använda för att lära känna sig själv och uppleva från kroppen istället för att bara se världen från det vi ser på ytan. Jag har också träffat mycket människor som vågat gå sin egen väg och som bekräftar min egen tro om att jag är på rätt väg. Jag har också tagit inspiration från ett ickevåldsligt språk (NVC) som på ett ödmjukt och fredligt sätt kommunicera utan försvar och istället utifrån hur vi själva känner.

Det finns också olika rörelser i samhället som bidrar med förändring och som aktivt jobbar med omställning. Omställningsrörelsen är ett nätverk som består av människor som tar gemensamma initiativ för att ta hand om sig själva, varandra och naturen. Inom omställningsrörelsen ställer man om till ett samhälle som respekterar planetens gränser. Omställningsrörelsen jobbar lokalt och ger varandra stöd, uppmuntran och inspiration.

köksträdgård, skogsträdgård

Det finns också ett designverktyg som heter permakultur som används i många länder och inom olika samhällssektorer. Målet för permakultur är ett hållbart samhälle, som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa, solidaritet och säkerhet. Designen används bland annat för att planera mänskliga aktiviteter bättre, för att tänka igenom energi-flöden etc. Permakultur är ett samarbete med naturen, med omsorg om människorna och om jorden för att skapa omgivningar som bygger på ömsesidigt positivt beroende i stadsdelar, byar och företag…

köksträdgård

Alla kan tillsammans gör skillnad och jag vill bara genom mitt inlägg beskriva lite av min väg och hur jag tänker och möter livet med några av de verktyg som jag använder mig av. Ingen väg är den andra lik och jag vill inte döma någon utan jag hoppas att jag kan bidrar med inspiration. Jag gör vad jag förmår för att välja och handla för att öka mitt medvetande. Jag vill börja mitt nya år med att komma ihåg att meditera i fler situationer som till exempel när jag diskar och när jag diskuterar skärmtid med min äldsta son. Jag hoppas att de konflikter jag har går att lösa och att jag kommer ihåg att vara ny varje dag jag vaknar och att jag faktiskt kan göra andra val som får mig att uppleva världen på ett helt annat sätt…

4 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.