Recept

Laga vegetarisk inlagd sill av aubergine

Jag brukar själv inte följa recept utan jag använder recept som inspiration och byter ut ingredienser mot de jag har hemma. Just det här receptet innehåller aubergine som jag inte odlar men receptet har också morot och purjolök som bas. Auberginen är den grönsak som påminner om de där sillfilé-bitarna som används i inlagd sill efter att den lätt kokats upp och därför kan den vara svår att byta ut om man vill komma åt samma konsistens.

Ingredienser:

1 auberginer

3 dl vatten

1,5 dl honung eller socker

1 dl kombucha vinäger (när jag gör kombucha låter jag brygden stå ca 20 dagar så blir det vinäger) Går att byta ut mot äppelcidervinäger eller ättika

1/2 msk salt

3 vitlöksklyftor

1–4 chilifrukter

En bit ingefärarot

1 äpple

6 kryddpepparkorn

3 kryddnejlikor

3 lagerblad

1 morötter

En halv purjolök

1–2 grönkålsblad

Så här gör du:

Blanda vatten, kombucha vinäger, socker och kryddor i en kastrull och koka upp så sockret löser sig. Så fort det kokat tar du av kastrullen från spisen och låter den svalna. Om du vill använda honung tillsätt honungen vid 60 grader så alla enzymer blir kvar. Låt blandningen svalna.

Dela auberginen i lagom stora bitar och koka dem i saltat vatten i ca 5 minuter. Sila av kokvattnet och låt auberginen svalna.

Skiva morötter, purjolök, äpple och ingefäran. Hacka grönkålen och chilifrukterna. Skala vitlöken. Fyll upp på burkar och varva auberginen med lagen och grönsakerna. De inlagda grönsakerna smakar bäst om de får mogna i kylen några dagar innan servering.

Lycka till!

//Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.