Hälsa,  Recept

Laga näringsrik misosoppa

Jag fick höra talas om misosoppa från min svärmor som är utbildad näringsterapeut och jag började äta soppan kontinuerligt då jag var gravid med första barnet Atthi som nu är 10 år. Jag har ätit misosoppa vid alla graviditeter och efter varje förlossning för att den anses vara hälsosam om man bortser från den höga salthalten. Misopasta innehåller enzymer, bakterier från fermenteringen, mineraler och alla aminosyror och jag serverar också misosoppa vid förkylningstider och vid behov för att underlätta matsmältningen.

Ume. Miso

Miso är en fermenterad sojapasta som framställs genom fermentering av sojabönor, ris, havssalt och vatten. Miso framställs även av sädesslag som korn, ris, råg, vete och hirs. Men också av amarant, hampa eller quinoa och mison gör på olika sätt beroende på varifrån den kommer.

Misopastan tillför fyllighet, sälta och unami som kompletterar de grönsakerna jag använder i soppan väldigt väl. Grönsakerna kommer från mina odlingar eller vilda örter som nässla och kirskål som jag gärna plockar tidig vår. Jag brukar också försöka ha rot av ingefärsrot, alger och umepasta hemma som förutom sina hälsobringande egenskaper också ger en fin smak åt soppan.

brysselkål
Brysselkål klarar sig länge ute på vintern. Den är känslig för fuktigt väder och då drabbas bladen av de svarta prickarna. Inuti är de fina.

Grönsakerna kan bytas ut efter säsong och önskemål och likaså algerna kan varieras.

Det här behöver du för ca 4 portioner:

 • 2 liter vatten
 • 1 msk kokosfett
 • 1 purjolök
 • 1 bit ingefära
 • 2 morötter
 • Röd kål
 • Brysselkål
 • 2 stycken grönkålsblad
 • En bit kombu alg
 • 1 msk misopasta
umpasta. miso
Miso och ume har blandats med lite soppa. Kom ihåg att soppan ska var 70 grader innan miso och ume läggs i soppan

Så här gör du:

 1. Blötlägg kombu i lite vatten i cirka 1 timme.
 2. Hacka purjolök och vitlök.
 3. Riv eller hacka ingefära
 4. Fräs purjolök, vitlök och ingefära i kokosfett på låg värme.
 5. Skär morötter och rödkålen
 6. Skär kombualgen i bitar
 7. Lägg kombu bitarna i en gryta tillsammans med grönsakerna och häll på vattnet.
 8. Låt koka cirka 20 minuter och lägg sedan i grönkål och koka några minuter till.
 9. Låt soppan svalna till 70 grader.
 10. Blanda miso och ume pasta med lite av soppvattnet i en skål. Tillsätt pastan i soppan när den är slät. Miso och ume ska inte koka, då förstörs mycket av enzymerna och de naturliga mjölksyrebakterierna.
Misosoppa
Smaka och njut!

I japan som misosoppa traditionellt kommer ifrån äter man ofta soppan tillsammans med sin måltid och oftast som förrätt. Jag brukar blanda i kokta bönor eller linser i soppan för att få den extra matig. Soppan serveras varm och gärna med kryddor du uppskattar. Efter graviditeten åt jag misosoppa med valnötter för mina barn har som bebisar varit känsliga när jag ätit baljväxter.

//Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.