Odling,  Permakultur

Skogsträdgården – långsiktigt hållbara ekosystem för odling av mat

Jag tänkte börja förklara vad en skogsträdgård är eftersom det ofta händer att vi refererar till den i olika inlägg här på bloggen. Vår skogsträdgård etablerades hösten 2013 tack vare ett Leader Linné projekt och med mycket hjälp från familj, släkt och vänner. De senaste fem åren har jag utvecklat och sköt om skogsträdgården med hjälp från min man, Johanna och en väldigt god vän som heter Bram. Våra vänner Christian och Margareta, som höll kursen när vår skogsträdgård Bergsnäs etablerades, hjälper oss varje år med att beskära alla träd vilket underlättar processen i vårt arbete.      

Skogsträdgård. Permakultur.
En av ingångarna till skogsträdgården

En skogsträdgård har många namn och kan också kallas matskog eller mångfaldsträdgård i vissa sammanhang. Jag väljer att kalla odlingsformen för skogsträdgård och är ett trädgårdsideal där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn planterar en variation av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och nyttiga grönsaker samtidigt som man lagrar koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin, svampar och andra livsformer.

Persikor odlade i skogsträdgården i Sverige. Permakultur.
Skörd från ett persikoträd. Barnen och jag torkar och äter som godis.

I vår skogsträdgård har vi flera olika nivåer. Längst ner hittar man de marktäckande växterna som skyddar jorden och alltid håller den täckt. Det är detta skikt som först slår ut på våren och på olika sätt stöttar hela odlingssystemet. Genom att odla de marktäckande växterna minskar vi också rensningsarbetet. Det är i det marktäckande lagret som man hittar den stora diversiteten och här växer fleråriga grönsaker, örter, funktionsväxter och bär. De marktäckande växterna är viktiga för att få en god pollinering och skapa motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur.

Skogsträdgård. Permakultur.
En av bäddarna i skogsträdgården. Som marktäckande växt syns uppländsk vallört som används som en barriär mot ogräs men som också är en ackumulatorväxt för att hämta upp mineraler lång ner i jorden med sina djupa rötter.

Högre upp växer bär- och nötbuskar, frukt- och nötträd och det är härifrån vi får de största skördarna. Vid etableringen planterades två vindskydd för att skapa ett bättre mikroklimat i vår skogsträdgård och tack vare det skyddet kan vi odla persikoträd längst in i skogsträdgården. Vi har också vanliga träd som äpple, päron, fläder och plommon. Vi odlar också mullbär, mispel, valnöt och äkta kastanj. Förutom de ätliga träden har vi också klibbal som också kallas för amträd som levererar kväve till växter i sin närhet. När klibbalarna blir för stora kan man hamla träden för att få in mer solljus i sin skogsträdgård och på så viss fortfarande få näring.

Skogsträdgård. Permakultur.
Frode bland hallon och minikiwi

I buskskiktet har vi hallon, krusbär, olika vinbär, björnbär, aronia, koreansk berberis, blåbärstry, amerikanska blåbär, goji och hassel. Vi har också kvävefixerade arter som havtornsbuske och koreansk silverbuske som båda ger goda och nyttiga bär.

Skogsträdgård. Permakultur. Hållbar odling Sverige.
Lundarna till vänster kallas för den tropiska delen och här växer bland annat persika och goji. Området till höger är utgrävt och kommer att bli damm.

Vertikalt växer klätterväxter som maximerar skörden ytterligare. Hos oss klättrar minikiwi, vindruvor, fjärilsranka och rankspenat som alla har ätliga bär eller blad.

Skogsträdgård. Permakultur. Hållbar odling Sverige.
Till vänster klättrande minikiwi. Till höger en bädd med medicinalväxter och fleråriga grönsaker.

De olika nivåerna bidrar med en varierad kost och vi kan skörda färska frukter, bladgrönsker, örter, nötter, svamp eller rötter en stor del av året. Dessutom innehåller maten från skogsträdgården ett högre innehåll av vitaminer, mineraler och proteiner.

Rättika. Daikon. Permakultur. Hållbar odling Sverige.

Mellan växterna, bakterierna och svamparna sker ett samarbete på det mest osannolika sätt och jag har bara nuddat vid ämnet. Det är fantastiskt roligt och lärorikt att vara med och med skapa denna typ av odlingssystem som gynnar både oss människor men också resten av naturen.

//Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.