Hälsa,  Recept

Gör en stärkande grön smoothie!

Smoothie. Grön dryck. Hälsodryck. Bär.
En bit ingefära och gurkmeja rot, citronskal och citronsaft, färska och frysta bär, grönkål och banan

Någonting som vi har gjort under lång tid är att experimentera med tillredning av gröna drycker. I början när vi kom till byn så köpte vi en vetegräspress och pressade maskrosblad från trädgården och vetegräs vi odlade inomhus på brätten. Vetegräspressen har vi lagt på hyllan och används väldigt sällan eftersom vi tycker det tar lång tid att få ut saft och dessutom tar det mycket tid att rengöra den efter användning.

Vårt vanligaste sätt numera är att tillreda drycker genom vår blender och det är ett smidigt och gott sätt att få i sig massor med nyttigheter. När barnen var små tackade dem ja till det mesta som vi serverade dem och jag minns fortfarande äldste sonens kommentar när han fått sitt första snapsglas med pressade maskrosblad i, – ”jag vill ha mer, ge mig mer”.

Numera får jag blanda i mer bananer om jag använder för mycket grönkål eller sura bär i dryckerna för att barnen ska gilla det. Däremot när äldsta sonen som idag är 10 år ligger sjuk så frågar han själv efter grön dryck och jag antar att han känner särskilt väl vid dessa tillfällen att kroppen mår bra av denna typ av tillskott och då spelar det inte så stor roll hur söta dryckerna är, kroppen vill bara ha dem.

Under sommaren, hösten och vintern använder vi alltid grönkål som bas. Under våren är oftast grönkålen slut men då finns det mycket grönt i skogsträdgården för att inte tala om alla nässlor och kirskål som finns i naturen då. Under sommaren kompletterar vi också med olika örter så som citronmeliss och mynta som ger ett extra inslag till drycken.

Smoothie. Grön dryck. Hälsodryck. Bär.
Så här kan drycken se ut om man använder mindre bär

Helst använder vi bär i dryckerna och varierar efter säsong men det är inte alltid man har tid att plocka eller vänta på att bären tinar något när vi blir sugna på en dryck. Just nu kan vi fortfarande plocka koreansk berberis, koreansk silverbär och havtornsbär men vi kompletterar med frysta bär som vi plockar under sommaren. Jag gillar även att tillsätta rötter av ingefära och gurkmeja som jag anser berikar drycken och gör den extra hälsosam. Bananerna som vi använder köper vi när de är nedsatta och fryser in tre eller fyra i varje fryspåse för att sedan ta upp vid behov. Receptet nedan är tänkt som inspiration och ingredienserna kan bytas ut eller uteslutas efter behov och smak.

Smoothie. Grön dryck. Hälsodryck. Bär.
Bär från skogsträdgården tidig höst

Grönkålssmoothies

Riv ingefärsrot- och rot av gurkmeja fint

Riv citronskal efter smak

Ca 5–10 dl valfria bär

2–6 grönkålsblad

3–4 frysta eller färska bananer

Citronsaft

Vatten

Börja med att tillsätta dem fint rivna ingredienserna tillsammans med bären och tillsätt ca 1–2 dl vatten. Vi tinar inte upp bären innan vi mixar dem för att drycken blir som godast om den serveras så kall som möjligt. Börja mixa de första ingredienserna och tillsätt bananerna efter en stund. Använder vi frysta bananer så mixar vi dem frysta. Avlägsna stjälken från grönkålen för att undvika fibrer i drycken och lägg i dem i blendern. Tillsätt efter hand citronsaften och blanda i vatten i omgångar så det hela tiden mixas väl men tänk på att inte blanda i för mycket vatten i början av processen för att öka chanserna att mixa samman allt så slät som möjligt. När alla ingredienser är väl mixade så tillsätt mer vatten beroende på hur tjock man önskar drycken. Om man inte använder några frysta ingredienser kan man med fördel kyla drycken innan servering. Sen är det bara att njuta!

Smoothie. Grön dryck. Hälsodryck.
Grönkålssmoothie med massor av bär gjord på receptet ovan

//Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.