Odling

Odling under vintern

Hur gör vi för att odla ätbart året runt i vårt kalla land?

Odling. Permakultur. Skogsträdgård. Växthus
Höstens första snö vilar på grönkålen

I vår by etablerade vi en skogsträdgård för 6 år sedan och därifrån får vi fortfarande en del mat som bär och sallat. Det går fortfarande att skörda bär av koreansk berberis, koreanska silverbär och havtorn. Vi hämtar också en del fjällsyra och spansk körvel som variation till all den grönkål vi äter.

Vi odlar som sagt mängder av grönkål både i skogsträdgårdens lundar och i våra köksträdgårdar som vi äter flitigt av hela sommarn, hösten och vintern. Vi använder grönkål i sallad, stuvad, i grytor, i surdegspannkakor, på pizza och till chips.

I byns två köksträdgårdar får de växter som fortfarande klarar av kyla stanna kvar så länge det går. Så förutom grönkål växer det fortfarande brysselkål, rödkål, morötter, kålrot och lite broccoli.

I våra växthus övervintrar vi känsliga sticklingar så som goji, fikon och vindruva. Vi försöker bli bättre på att odla grönt även där och i dagsläget har vi små plantor av vinterportlak och vintersallad som brukar börja ge skörd tidigt på våren.

På en av gårdarna i byn bygger vi ett orangeri/växthus för att rena och återbruka vårt spillvatten. Detta projekt för även med sig fler möjligheter och vi ser fram emot att experimentera med odling där inom kort.

//Ylvali

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.