Hälsa

Våra tre mest lättodlade & uppskattade medicinal växter

Tre av våra mest uppskattade medicinal rötter är läkemalva, maskros och vänderot

Medicinalväxter. Läkeörter. Läka naturligt. Hälsa. Läkemalva. Maskros. Valeriana.
Läkemalva

Det går fortfarande att gräva upp rötter från våra medicinalväxter men så här sent på hösten kan det vara svårare att hitta om man inte vet vart plantorna växt. Maskrosrötter använder vi till vardags och är en av våra svenska vilda örter som anses ha god effekt på bland annat levern. Vänderot som också kallas valeriana har under lång tid tillbaka i tiden används vid lindrig oro och vid insomningsbesvär. Rötter från läkemalva använder vi endast vid hosta eller förkylning eftersom vi inte tycker om smaken och dricker det därför endast vid sjukdom. Teet från läkemalva blir lite slemmigt efter sjudning men är inget dåligt utan det är det slemmet som anses lösa upp kroppens eget slem vid hosta och förkylning.

Medicinalväxter. Läkeörter. Läka naturligt. Hälsa. Läkemalva. Maskros. Valeriana.
Vänderot/Valeriana

Det rekommenderas att gräva upp rötter tidigt på våren eller på hösten då den mesta av energin och de verksamma ämnena har gått ner i roten igen. Vi tvättar rötterna noga och brukar använda en diskborste för att komma åt bra i alla skrymslen. Vänderoten är särskilt svår att få ren eftersom rötterna är små men många, men vi delar den i många små delar och kommer på så vis åt att få rötterna rena.

Innan vi torkar läkemalva – maskros rötterna så klyver vi dem i mindre bitar vilket minskar torktiden och risken för mögel vid förvaring. Vänderot torkar vi hela eftersom de är så tunna. Vi torkar rötterna i torkugnen på 40 grader men det går lika bra att torka rötterna i en vanlig ugn. Vi märker om rötterna är torra genom att knäcka eller skära igenom dem.

Medicinalväxter. Läkeörter. Läka naturligt. Hälsa. Läkemalva. Maskros. Valeriana.
Tvättade rötter från vändelrot och maskros

När rötterna är torkade kan dem förvaras så hela som möjligt i mörka glasburkar. När vi använder rötterna gör vi oftast ett te på dem och låter dem då sjuda i ca 30 minuter. Till 3 liter vatten, brukar vi använda en handfull med hela torkade rötter, vi delar alltså inte rötterna ytterligare vid tillagning utan vi låter dem sjuda så de aktiva ämnena löses ut i vattnet. Maskrosrötter brukar vara en av komponenterna när vi gör eget chai te och vi får på så viss ett mycket godare te än om det bara hade varit på maskrosrötter. Vänderot däremot är ett gott te precis som det är och vi dricker det helst på kvällen eller då vi känner att vi vill koppla av. Smaken av vänderot är väldigt karakteristisk och lukten vid tillredning är speciell men kan precis som maskrosrötter tillredas med andra kryddor och rötter för en mer avrundad smak.

//Ylvali

2 Comments

 • Helena

  Hej Ylvali, hur brukar ni skörda läkemalvan? Jag har precis flyttat ett gäng plantor där jag skar av ett par rötter och hoppas ändå plantan kommer ta sig. Brukar ni skörda en hel plantas rötter?

  • Ylvali Falk Groblad

   Hej Helena!

   Såg din fråga lite sent. Jag brukar dels skörda när jag delar en planta precis som du skriver eller så gräver jag upp lite rötter från en planta. Jag skördar aldrig alla rötter från en och samma planta. Jag tvättar och torkar sedan rötterna i 40 grader. Om rötterna är tjocka så delar jag dem på mitten. Jag förvarar rötterna i glasburkar. Det händer också att jag lägger rötterna i sprit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.